вівторок, 27 червня 2023 р.

Куди звернутися по безкоштовну психологічну допомогу – перелік організацій

 

Куди звернутися по безкоштовну психологічну допомогу – перелік організацій


Повномасштабне вторгнення Росії в Україну серйозно позначилось на психологічному стані українців та українок. Якщо ви відчуваєте наслідки війни на своєму психічному здоров’ї, вам може знадобитися допомога кваліфікованих фахівців. Чим раніше ви до них звернетеся, тим швидше зможете повернутися до якіснішого життя. Допомога спеціаліста потрібна, якщо тривалий час у вас панує поганий настрій, відсутнє бажання щось робити, ви постійно відчуваєте тривогу, багато хвилюєтеся або ж стосунки з близькими та друзями стали складними. 

Нижче розміщені контакти організацій, що надають як безплатну психологічну підтримку, так і платні консультації.



Корисні ресурси, де можна отримати допомогу професіоналів.

Лінія довіри працює за номером:
0-800-501-212 – цілодобово, безкоштовно з мобільного.

Канал психологічної підтримки «Перемога»: https://cutt.ly/7SpRymC

Хаб стійкості, щоб підтримувати одне одного: https://resiliencehub.com.ua

Команда Інституту когнітивного моделювання у співпраці з кафедрою медичної психології, психосоматичної медицини та психотерапії Національний медичний університет імені О.О. Богомольця та фахівцями проекту «Друг» розробила бот https://t.me/friend_first_aid_bot  першої психологічної допомоги. Він стане в пригоді у перші години після травматичної події. Також бот містить рекомендації щодо збереження психологічного здоров’я.

Українська спілка психотерапевтів започаткувала сайт безкоштовної психологічної підтримки УкрЄдність, створений для швидкого та легкого пошуку інформації під час війни, є розділ Психологічна допомога.

Більше сервісів психологічної допомоги – за посиланням: https://cutt.ly/wSpIoqt

Оригінал статті - на сайті Українського кризового медіа-центру: https://uacrisis.org/uk/psyhologichna-dopomoga-pid-chas-vijny


Більше сервісів психологічної допомоги за посиланнями:

https://uacrisis.org/uk/psyhologichna-dopomoga-pid-chas-vijny

https://www.facebook.com/SocServiceNetworkKyiv

https://vchasnoua.com/donbass/71686-bezkoshtovna-psykholohichna-dopomoha-pid-chas-viiny

https://happymonday.ua/ru/psyhologichna-dopomoga-pid-chas-vijny

 

People in need  — міжнародна допомога від чеської гуманітарної організації, яка працює цілодобово. За необхідності залучає, зокрема, юридичних фахівців, поліцію. Номер телефону:  0 (800) 210 160.

Безкоштовну та анонімну психологічну допомогу можна також отримати за гарячою лінією Міжнародної організації з міграції 0 800 211 444. Понад 30 психологів та психіатрів працюють на лінії з 10:00 – 20:00 без вихідних. Консультації доступні українською, російською, англійською, арабською та бенгальською мовами. 

Безкоштовна “гаряча лінія” київського контактного центру 15-51 підтримує людей, які переживають посттравматичний стресовий розлад (ПТСР). За цим номером дипломовані психологи допоможуть подолати стресові розлади, навчать, як упоратися з наслідками психологічної травми, адаптуватись після вимушеної зміни місця проживання, пережити втрату близької людини або родича, навчать навичкам подолання тривоги та розкажуть, як регулювати психологічний стан в умовах війни. Аби поспілкуватися з професійним психологом потрібно з 08:00 до 20:00 прослухати за номером 15-51 голосове меню та обрати номер “3” для з’єднання з психологом.

Асоціація професійного розвитку психологів та психотерапевтів в Україні надає психосоціальну підтримку, зокрема, може сконтактувати з різними соціальними службами й розрахована на будь-які запити від цивільних, військових та їхніх родичів. +38 (096) 260 15 75 (з 10:00 до 18:00 щоденно).

Благодійний фонд “Голоси дітей” допомагає дітям. Офлайн займаються з дітьми від трьох років, онлайн – зі старшими дітьми. Працюють фахівці з усіма травмами та захворюваннями. +380 (95) 785 60 69.  

Розкажи мені” на основі сучасних протоколів, науково-доведених досліджень створили бот “Друг” – він надає першу психологічну допомогу. Бот радить, як покращити своє самопочуття, з ким варто ділитися думками, пояснює базові психологічні терміни. Також у боті є можливість залишити заявку для отримання допомоги. 

Фонд “Запорука” допомагає пережити будь-які травми. Лінію психологічної допомоги створили після початку повномасштабної війни. Консультації можуть бути як онлайн, так і офлайн. 0 800 4000 23 (з України), +38 (050) 493 03 07

Національна гаряча лінія для дітей та молоді працює для людей будь-якого віку, де кожен може анонімно і конфіденційно отримати підтримку, проконсультуватися з психологами, юристами та соціальними працівниками про порушення прав дитини. 0 800 500 225 (дзвінки зі стаціонарних телефонів в межах України та з мобільних телефонів усіх українських операторів безплатні) або 116 111 (безплатно з мобільних телефонів усіх українських операторів. Лінія цілодобова.

Центр здоров’я та розвитку “Коло сім’ї” допомагає людям від одного року життя. Психологи не працюють з психозами й шизофренією. Запис на консультацію у Львові +38 (098) 559 65 21 (з 10:00 до 17:00, субота та неділя вихідні).

Також психологічну допомогу військовим та їхнім близьким надають психологи в межах кампанії  “Варто жити”. 

Крім того, для самозарадності можна пройти онлайн-курси “Базова психологічна допомога в умовах війни”, “Знати, як допомогти” та виконати вправи й рекомендації в ілюстрованому керівництві Всесвітньої організації охорони здоров’я про важливі навички в періоди стресу.


Психологічна допомога під час війни

 

Психологічна допомога під час війни

Бібліографічний список статей з психологічної допомоги????????

У найскладніший для України час кожен переживає зміни настрою та поведінки під час спричинених воєнними діями подій. Група волонтерів-психологів, що реалізує проекти для дітей і дорослих, надають рекомендації для підтримки психічного здоров’я українців.

Кращий спосіб допомогти близькій людині опанувати емоції у складний час - просто бути поруч, уважно слухати та за потреби обіймати. В жодному разі не знецінювати її почуття, не перебивати своїми коментарями, не переносити на неї свої проекції, домисли і висновки з порадами. У таких випадках важливо дати людині можливість висловити свої почуття, емоції, переживання та відчути підтримку.

Українці в умовах війни потребують особливої підтримки.

Якщо ви чи ваші рідні відчуваєте тривогу, у вас трапляються панічні атаки, ви близькі до депресії чи навіть на межі

一 зверніться за підтримкою та допомогою до спеціалістів

Психологічна допомога під час війни: ресурси та контакти

Контроль емоційного стану під час війни - пояснення психологів [Електронний ресурс] = https://mon.gov.ua/ua/news/kontrol-emocijnogo-stanu-pid-chas-vijni-poyasnennya-psihologiv  / Iнф. https://mon.gov.ua // https://mon.gov.ua. - 2022. - 1 черв. У найскладніший для України час кожен переживає зміни настрою та поведінки під час спричинених воєнними діями подій. Група волонтерів-психологів, що реалізує проєкти для дітей і дорослих, продовжує надавати рекомендації для підтримки психічного здоров’я українців

Орлова, Віолетта. Поради для сну під час війни: як спати під вибухами і пострілами [Електронний ресурс] = https://www.unian.ua/health/poradi-dlya-snu-pid-chas-viyni-yak-spati-pid-vibuhami-i-postrilami-11736967.html?utm_source=unian&utm_medium=read_more_news&utm_campaign=read_more_news_in_post : в умовах постійно тривоги і небезпеки для життя заснути буває непросто / Орлова, Віолетта  // Факти. Здоров'я. - 2022. - 9 бер. Сон - базова потреба організму. Навіть під час війни ним не можна нехтувати. Заснути під частими сиренами, вибухами і обстрілами дуже непросто. До того ж страшно проспати повітряну тривогу. Розповідаємо, як можна поліпшити свій сон в такий складний час

Психологічна допомога під час війни: ресурси та контакти [Електронний ресурс] = https://www.prostir.ua/?news=psyholohichna-dopomoha-pid-chas-vijny-resursy-ta-kontakty  / Інф. https://www.prostir.ua // https://www.prostir.ua. - 2022. - 1 черв. Якщо ви чи ваші рідні відчуваєте тривогу, у вас трапляються панічні атаки, ви близькі до депресії чи навіть на межі, зверніться за підтримкою та допомогою до спеціалістів

Емоційний стан. Відчуття тривоги

Басараб, Олена. Тільки без паніки [Текст] = https://health.nv.ua/ukr/medicine/yak-vporatisya-z-trivozhnistyu-50219021.htm l : сім порад від психолога, як впоратися з тривожністю/ Басараб, Олена // Новое время страны. - 2022. - 23 лют. Щоб не піддаватися стану тривоги, потрібно навчитися тримати голову «холодною» і зберігати спокій, адже паніка - це останнє, що вам потрібно в подібних ситуаціях

Орлова, Віолетта. Психолог розказала, як допомогти дітям переживати тривожність та невизначеність [Електронний ресурс] = www.unian.ua / Орлова, Віолетта // www.unian.ua. - 2022. - 16 квіт. Проте якщо дитина зростає в доброзичливій та люблячій сім'ї, вона здатна самостійно пережити ці стани – несвідомо, за допомогою малюнка, ліплення, танцю, співу, гри та навіть бігу чи стрибання. - наголосила експерт

Як великий сім'ї жити під одним дахом і вберегтися від скандалів: поради психолога [Електронний ресурс] = https://apostrophe.ua/ua/article/lime/understand/2022-04-08/kak-bolshoy-seme-jit-pod-odnoy-kryishey-i-uberechsya-ot-skandalov-sovetyi-psihologa/45259  / Інф. https://apostrophe.ua // https://apostrophe.ua. - 2022. - 8 квіт. 4 простих правила, які допоможуть ужитися з великою кількістю людей під одним дахом: турбота про оточуючих. Коли ви намагаєтеся полегшити життя інших людей, це робить вас більш організованими і зменшує вашу тривогу. Коли кожен починає дбати про ближніх, це дає сили цій групі рухатися вперед і не витрачати цю силу на негатив

Психологічний опір

➡️https://stickers.viber.com/pages/smsviyny

Психологічний опір: як відпустити важкі спогади і продовжити жити

????Резистентність - психологічний термін, який Зигмунд Фрейд первісно використовував, щоб позначити блокування пацієнтом спогадів із свідомої пам'яті, та виділяв п'ять форм. Пізніше цей термін перейшов до більш сучасного трактування - психологічний опір. Такий феномен характерний, коли людина пережила якісь певні травмуючі події.

????Для чого нам це?

Так ми нібито самі себе оберігаємо від ситуації, що пов'язана з неминучістю болючих переживань, адже не хочемо повторно відчувати це.

Слід зазначити, що коли людина звертається до психолога/психотерапевта для пропрацювання своєї травми, то таке явище може стати на перешкоді.

Адже в ході роботи, коли особа наближається до своєї травми, її захисні механізми починають відводити у протилежну сторону, аби не відкривати проблему і проживати знову біль.

????Як не піддаватися такому стану та продовжувати жити?

1️⃣Зрозумійте самі себе, а для цього спробуйте знайти відповідь на запитання «Для чого я опираюся?».

2️⃣Дайте собі час, непотрібно очікувати, що все можна отримати одразу. Масштабні проєкти завжди починаються з маленьких кроків.

3️⃣Ставте перед собою досяжні цілі. Плануйте.

4️⃣Давайте собі час для відпочинку. Це надважливо в сучасних реаліях. Пам’ятайте: часто опір організму виникає внаслідок перевтоми.

5️⃣Прислуховуйтеся до себе та свого організму.

Галина Волошина, психологиня.

sad

Міфи про горе і скорботу за втраченим

Людині завжди важко прийняти дійсність, в якій вона втратила близьку людину чи щось, що було ціннісним для неї. Саме тому в такі періоди життя ми стаємо більш вразливими до упереджень та міфів.

❌Міф №2: Важливо «бути сильним», тим паче, що моя «слабкість» може принизити пам’ять про людину, яка померла.

Емоційні прояви, поведінка чи наші недоречні думки (спогади) не є ознакою слабкості.

✅Природним є відчувати пригнічений настрій і сумувати, плакати чи злитися, відчувати страх та розгубленість. Не потрібно захищати інших від проявів горювання (звісно, якщо в цих проявах немає безпосередньої загрози життю). 

Щирі прояви емоцій допомагають іншим усвідомлено відреаговувати на втрату та приймати, що вони не єдині у скорботі.

❌Міф №3: Плач лише погіршує ситуацію, але якщо ти не плачеш, це означає, що тобі байдуже.

Сльози і плач є адекватною реакцією нашого організму на больові відчуття, зокрема на психологічний біль. Коли людина плаче, виділяються нейроактивні хімічні сполуки в нашому мозку, які допомагають тамувати біль і посилюють відновлювальні механізми нашого тіла.

✅Відсутність сліз чи готовності плакати не свідчить про байдужість. Люди, які не плачуть, можуть відчувати емоційний біль так само сильно, як і інші, але радше за все використовують інші шляхи для скорботи.

????У науковій літературі зустрічаються свідчення, що стримування сліз чи заборона на сильні емоційні прояви через плач може впливати на наше фізичне здоров’я, зокрема на імунну відповідь організму.

????Схожі упередження існують навколо гніву: «Від того, що я злюся, нічого не змінюється» або «Гнів нічого не вирішує».

Гнів також є природною частиною процесу горювання. Заперечення або придушення гніву лише посилює його контроль над вами й дає змогу гніву вирішувати, як проявити себе.

Олександр Аврамчук,

лікар-психолог, канд. психологічних наук.

❌Міф №4: Час усе лікує

У Ремарка був хороший вислів про те, що час найгірший лікар. Він не лікує, а лише накладає «заплати», в той час, як відкрита рана під усіма шарами з часом починає гнити.

✅Для горювання немає поняття «часу» як вимірювальної шкали. Час у скорботі — це метафора. Це метафора прийняття й дозволу горювати. Немає визначеної тривалості, за якої людина повинна подолати втрату. 

☝️Проте в науковій літературі можна знайти аргументацію, що впродовж перших пів року океан емоцій вщухає, спогади тьмяніють, а наші рішення стають більш розсудливими. 

Важливо зрозуміти, що в якийсь момент людина не прокидається й не вирішує одномоментно «жити далі».

Насправді, якщо ви втратили того, про кого дуже піклувались і любили, ви ніколи не перестанете сумувати за ним чи нею, але з часом ваше горе стане більш керованим. 

Час скорботи залежить від самої людини, а не календаря. Шлях зцілення від болю втрати полягає в тому, щоби дозволити природному процесу горювання йти своїм темпом так довго, як це потрібно.

❌Міф №5: Якщо я не зможу пережити втрату, я не буду щасливий

✅Ви завжди пам’ятатимете того, кого любили, але ви навчитеся жити з тим, як втрата змінила

Коли людина дозволяє собі бути активним учасником власного відновлення, вона зменшує ту напругу й хаос, які вирують у пустці соціальної депривації.

????Часом вам буде здаватися, що все вже минуло (залишилося позаду) і слід дивитися тільки вперед, але особливі події, які пов’язані з людиною, яку ви втратили, можуть знову повернути вас обличчям до скорботи.

У такі періоди _люди особливо вразливі, почуваються нещасливими й самотніми. До цього варто бути готовими, і залучення людей, яким довіряють, або формування нових родинних традицій може сприяти тому, що в цей час людина не залишається з пусткою сам на сам, але й не виключає потреби побути на самоті.

☝️Також важливим є усвідомлення, що жертовне страждання_ в ці періоди не є ні доказом, ні проявом любові.

Олександр Аврамчук,

лікар-психолог, канд. психологічних наук.

«Кожного дня на телефон лінії психологічної допомоги Уповноваженого надходять повідомлення про сексуальні злочини рашистів, від яких холоне кров», – написала у своєму Telegram Людмила Денісова.

Вона зазначила, що упродовж останнього тижня більшість дзвінків надходить з Харківської області, міста і села якої звільняють ЗСУ. За останню добу отримали 56 дзвінків.

Трійнята 9 років, дівчата. Зґвалтовані рашистами, мають тяжкі травми статевих органів. Усе це на очах у матері, вона у шоковому стані. Ізюм.

Звернулася мама, на її очах дев’ятимісячну донечку зґвалтували свічкою. Однорічного хлопчика ґвалтували двоє, помер. Дівчинка двох років, ґвалтували двоє, залишилася живою.

Зґвалтовані чоловіки 67 та 78 років. 

Це геноцид українського народу з особливою жорстокістю! Це порушення не лише норм міжнародного гуманітарного права, а й самої його суті, моралі цивілізованого світу!

????Гаряча лінія Уповноваженого –  0 800 50 17 20

«Із середини березня місто накривали не лише авіабомбардування, а й низка суїцидів. Від безвиході та постійного страху люди накладали на себе руки. А хтось божеволів. Це траплялося на наших очах і згодом навіть стало буденністю_» - це запис в щоденнику дівчини з Маріуполя.

Микитюк, Вікторія. «Я шкодую, що залишився живим» - як бути з травмою свідка [Електронний ресурс] = https://health.fakty.ua/399925-ya-sozhaleyu-chto-ostalsya-zhiv---kak-byt-s-travmoj-svidetelya / Микитюк, Вікторія // Факти. Здоров'я. - 2022. - 17 квіт. Всі ми, коли переглядали фото та читали розповіді про звірячі вчинки росіян зі звільнених міст України - Бучі, Бородянки, Гостомеля, отримали стрес, так звану травму свідка. Після чого відчуваємо тривогу, неприємні відчуття в ділянці грудей, безсоння. Війна є травмуючою ситуацією не тільки для тих, хто перебуває в містах бойових дій, а і тих, хто навіть переглядає фотографії, особливо з Бучі, — пояснює психотерапевт Євген Скрипник. - Чому виникає травма свідка та симптоми? Що робити, коли ви отримали травму свідка?

Яснопольська, Вікторія. Бути сильним і стримувати сльози: найпоширеніші міфи щодо прояву горя і скорботи [Електронний ресурс] = https://health.fakty.com.ua/ua/psykholohiia/buty-sylnym-i-strymuvaty-slozy-najposhyrenishi-mify-shhodo-proyavu-gorya-i-skorboty / / Яснопольська, Вікторія // Факти. Здоров'я. - 2022. - 17 трав.Чи потрібно ігнорувати біль втрати і намагатися будь за що бути сильним. Чи здатна взагалі людина впоратися з горем так, щоб не завдати непоправної шкоди власній психіці. На ці та інші актуальні та гострі під час війни питання на онлайн-платформі Психологічна підтримка відповів лікар-психолог, кандидат психологічних наук Олександр Аврамчук. – Людині зазвичай важко прийняти дійсність, в якій вона втратила близьку людину або щось, що було ціннісним для неї, – вважає фахівець.

Україні розробили боти для консультації різних видів захворювань та допомоги у екстрених ситуаціях????????

t.me/Marshzhinok_bot – психологічна допомога та допомога жінкам і дітям

????t.me/dytyna_ne_sama_bot – якщо ви хочете влаштувати дитину, яка з різних причин наразі залишилась без нагляду дорослих, подавайте заявку.

З метою психологічної підтримки громадян України, які страждають від наслідків збройної агресії Росії, цілодобово працює безкоштовна інтернет-платформа психологічної допомоги "Розкажи мені", повідомляється на сайті Офісу президента.

????Якщо відчуваєте, що самостійно вам важко справлятися з життєвими обставинами, відчуваєте тривогу, панічні атаки, є ознаки депресії, залишайте заявку на платформі "Розкажи мені" та чекайте зворотного зв'язку від спеціаліста. Для отримання допомоги потрібно коротко описати свій запит та надіслати заявку через сайт https://tellme.com.ua", – зазначено у повідомленні.

Проєкт реалізується за підтримки Офісу президента України, Міністерства охорони здоров'я та Інституту когнітивного моделювання.

Модератори платформи роблять підбір спеціалістів. Консультації безкоштовні онлайн.

не нехтуйте професійною допомогою. Інтернет-платформа психологічної допомоги «Розкажи мені» працює цілодобово

«Розкажи мені» [Електронний ресурс] = https://tellme.com.ua/ / Інф. https://tellme.com.ua // https://tellme.com.ua. - 2022. - 1 черв. Онлайн-платформа «Розкажи мені» починає цілодобово надавати українцям безкоштовну психологічну допомогу. Якщо ви відчуваєте тривогу, у вас трапляються панічні атаки, ви близькі до депресії чи навіть на межі – залиште заявку та очікуйте. Спеціаліст зв’яжеться з вами якомога швидше

Крім того, команда Інституту когнітивного моделювання у співпраці з кафедрою медичної психології, психосоматичної медицини та психотерапії Національного медичного університету імені Богомольця та спеціалістами проєкту "Друг" розробила бот першої психологічної допомоги - https://t.me/friend_first_aid_bot . Він знадобиться у перші години після травматичної події.

Бот містить рекомендації щодо збереження психологічного здоров'я

Допомога у смартфоні. В телеграмі запущено бот-антистрес для підлітків [Електронний ресурс] = https://life.nv.ua/ukr/kids/dopomoga-pidlitkam-pid-chas-viyni-stvoreno-telegram-bot-antistres-mindcraft-50246314.html  / Інф. "https://life.nv.ua"// https://life.nv.ua/. - 2022. - 1 черв. Чимало українських підлітків залишилися наодинці з досвідом військових дій, переміщення, зміни кола спілкування або ізоляції, стресу батьків, медіафону, який насичений контентом насильницького змісту.Багато дітей і підлітків люблять будувати світи у грі Minecraft. Творці цього персонального антистрему вирішили запропонувати їм Mindcraft. Співзвучна за назвою і доступна у смартфоні легка гра допомагає впорядкувати думки та емоції, формує розуміння що саме нормально відчувати зараз, знайомить із техніками самопідтримки. Також добірка містить тести відомих дослідників, які допомагають зрозуміти власний психологічний стан та отримати можливіть вибору формату отримання подальшої допомоги віл психологів, якщо стан того вимагає

Освітній процес. «Перша психологічна допомога. Алгоритм дій»

З огляду на існуючу загрозу психічному здоров’ю учасників освітнього процесу внаслідок збройної агресії російської федерації, команда МОН створила методичні рекомендації «Перша психологічна допомога. Алгоритм дій» для педагогічних працівників, психологів і соціальних педагогів закладів освіти.

«Жорстока війна в Україні безперечно стала стресом для всіх учасників освітнього процесу. Наше завдання – забезпечити належні умови для психологічного здоров’я кожного. Важливу роль відіграє психологічна служба системи освіти, яка має забезпечувати своєчасне, систематичне надання психологічної та соціально-педагогічної підтримки всім учасникам освітнього процесу. Освітяни та здобувачі освіти гідно тримають освітній фронт, тому система освіти має значні можливості для допомоги учасникам освітнього процесу», – зазначив Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет.

Методичні рекомендації містять такі розділи:

☀️перша психологічна допомога: загальна характеристика об’єкту, етапів і психологічних заходів;

☀️порушення психічних процесів і ознаки, надання першої психологічної допомоги;

протоколи надання першої психологічної допомоги під час переживання негативних психічних реакцій і станів;

☀️алгоритм телефонного консультування;

☀️корисні матеріали щодо надання першої психологічної допомоги;

☀️інформація про психологічну допомогу в умовах війни обласних центрів психологічної служби;

☀️техніки емоційної регуляції.

25 травня 2022 року, відбулася презентація буклета з управління тривогою "Екіпаж Кіп дає раду своїм переживанням".

https://mon.gov.ua/ua/news/25-travnya-prezentaciya-bukleta-z-upravlinnya-trivogoyu

На заході учасники дізналися усе про відчуття тривоги і як її варто сприймати. 

Розробники буклета – фахівці із психології розвитку, педагогіки та травматології освітньої компанії FunAcademy та неурядової організації Protect Children з Фінляндії.

Переклад буклета українською мовою став можливий завдяки підтримці програми ЄС та його держав-членів Німеччини, Фінляндії, Польщі та Естонії "EU4Skills: найкращі навички для сучасної України" та проєкту фінської підтримки реформи української школи "Навчаємось разом".

Нагадаємо, для українських учителів створять інтерактивні групи психологічної підтримки. 

Для українців, які зараз вимушені перебувати на великій відстані одне з одним, ми підготували стікерпак «СМС-ки війни», аби спростити листування і щоб у такий спосіб кожен відчув частинку тепла близьких людей

10 правил. Як захистити себе та свою дитину за кордоном [Електронний ресурс] = https://life.nv.ua/ukr/kids/pravila-bezpeki-za-kordonom-10-pravil-vid-yunisef-50230157.html

 / Інф. https://life.nv.ua // https://life.nv.ua. - 2022. - 1 квіт. Важливо знати про можливу небезпеку та дотримуватися простих правил. Якщо ви або ваша дитина в небезпеці - телефонуйте місцевим екстреним службам та звертайтеся до посольства України в країні призначення для підлітків. We Benefit запустили безкоштовний освітній проект в сфері IT [Електронний ресурс] = https://life.nv.ua/ukr/kids/pidlitki-mozhut-bezkoshtovno-proyti-kursi-pid-chas-viyni-50226953.html / Інф. https://life.nv.ua // https://life.nv.ua. - 2022. - 21 бер.Мета проекту - заповнити освітній вакуум у період війни та навчити підлітків IT технологіям. Компанія We benefit together, яка займається поповненням кадрового резерву у сфері IT з метою створення продуктів для IT компаній, запустила освітній проект для підлітків. На час воєнний дій в Україні навчання буде поводитись

Для дорослих, про допомогу дітям. Поради щодо психологічного піклування від МОН України та Світлани Ройз [Електронний ресурс] = https://life.nv.ua/ukr/kids/psihologichna-turbota-pro-ditey-pid-chas-voyennih-diy-v-ukrajini-vid-svitlani-royz-ta-mon-50221263.html / Інф. https://life.nv.ua // https://life.nv.ua. - 2022. - 1 бер. Дитячий сімейний психолог, автор книг Магічна паличка для батьків, де живе ангел, Шепотуньки, а також Практичне дитинствознавство - Світлана Ройз, разом із Міністерством освіти та науки України створили проєкт Психологічна турбота про дітей. Світлана виховує сина та доньку, спеціалізується на дитячій психології, стосунках між батьками та дітьми, розв'язання проблем із підліткам

Ройз, Світлана. Складна ситуація. Як заспокоїти дитину під час війни [Електронний ресурс] = https://life.nv.ua/ukr/blogs/yak-zaspokojiti-ditinu-poradi-batkam-psihologiya-50239094.html  / Ройз, Світлана // 2022. - 3 трав. Щоб відбувалось все, чого б нам хотілось, важливі розвинений контроль та суголосність в роботі різних ділянок мозку. А саме частина мозку, що відповідає за контроль та аналіз наслідків - префронтальна кора (навіть, якщо вона вже активна в цьому віці) зараз пригнічена. А гіперактивна та, що відповідає за емоційні реакції (лімбічна система). Діти не можуть самі себе регулювати, а ми це вміємо Складність в тому, що у нас, дорослих - також. Але діти не можуть самі себе регулювати - заспокоювати, пояснювати, направляти, давати підтримку. А ми це вміємо, хоч зараз це може бути складно, і нам важливо просити про допомогу

Чому навчити дітей під час війни [Електронний ресурс] = https://life.nv.ua/ukr/kids/pravila-povedinki-ditey-pid-chas-viyni-pid-chas-art-obstriliv-povitryanoji-trivogi-poradi-50232516.html : правила поведінки під час повітряної тривоги, артобстрілів та у громадському місці / Інф. https://life.nv.ua // https://life.nv.ua. - 2022. 11 квіт. На жаль, війна стала для нас реальністю, в якій ми живемо. Характер небезпек щоразу змінюється, тому надзвичайно важливо говорити з дітьми про нові правила поведінки офлайн. Оскільки діти спілкуються і в онлайн-вимірі, ці правила можуть стати в пригоді і для їхніх друзів.Команда #stop_sexтинг зібрала поради від ВзаємоДії, МОН, UNICEF, додала методики із власного досвіду роботи у сфері безпеки дітей і розробила рекомендацій для батьків, опікунів, педагогів і дорослих, поруч з якими є діти

ПСИХОЛОГІЧНА ПІДТРИМКА ТА ЗАХИСТ ДІТЕЙ ВІД СЕКСУАЛЬНОГО НАСИЛЬСТВА В ІНТЕРНЕТІ

Актуальні матеріали щодо психологічної підтримки та захисту дітей від сексуального насильства в інтернеті [Електронний ресурс] = https://mon.gov.ua/ua/news/aktualni-materiali-shodo-psihologichnoyi-pidtrimki-ta-zahistu-ditej-vid-seksualnogo-nasilstva-v-interneti  / Інф. https://mon.gov.ua // https://mon.gov.ua/ua. - 2022. - 1 черв. До Міжнародного дня захисту дітей команди проєктів #stop_sexтинг і "Час поговорити" діляться ініціативами щодо захисту дітей від сексуального насильства в інтернеті та проведення зустрічей психологічної підтримки. МОН зі #stop_sexтинг постійно розробляє актуальні матеріали, відео та анімації для батьків, учителів та дітей


Бібліографія статей з фондів МСМБ

 (подано у зворотній хронології)

Божко, Лариса. Українські жінки, що перебрали на себе весь тягар життя переселенців, потребують допомоги психологів [Електронний ресурс] = https://health.fakty.com.ua/ua/psykholohiia/ukrayinski-zhinky-shho-perebraly-na-sebe-ves-tyagar-zhyttya-pereselencziv-potrebuyut-dopomogy-psyhologiv/  / Божко, Лариса // Факти. Здоров'я. - 2022. - 15 трав. Понад п’ять мільйонів українців виїхали за кордон. Переважно це жінки і діти. Дехто відправляв дітей з родичами, або до родичів. Війна розірвала українські сім’ї. І люди зараз переживають важкі часи через розлуку. Весь удар припав на матерів, яким зараз дуже складно. Вони мають підтримувати сім’ю. Забезпечувати безпеку сім’ї. Вони повинні організувати життя своєї сім’ї. Вони повинні самі стримувати свої емоції та допомагати своїм дітям. Тому, працюючи з матерями я бачу, що їм дуже потрібна підтримка і допомога

Грубнік, Міла. Я тепер переселенець – як не зламатися перед обставинами [Електронний ресурс] = https://health.fakty.com.ua/ua/napulsi/ya-teper-pereselenecz-yak-ne-zlamatysya-pered-obstavynamy/  / Грубнік, Міла // Факти. Здоров'я. - 2022. - 16 квіт. Через війну в Україні деякі громадяни полишили свої домівки та переїхали до інших регіонів чи взагалі за кордон. Такі люди мають певні психологічні особливості, що виражаються у специфічному світосприйнятті, пригніченості психічних функцій, наявності психологічного травмування (синдром свідка). За словами фахівців, такі люди можуть стикатися з кризою ідентичності, проблемами з адаптацією

Для дорослих, про допомогу дітям. Поради щодо психологічного піклування від МОН України та Світлани Ройз [Електронний ресурс] = https://life.nv.ua/ukr/kids/psihologichna-turbota-pro-ditey-pid-chas-voyennih-diy-v-ukrajini-vid-svitlani-royz-ta-mon-50221263.html  / Інф. https://life.nv.ua // https://life.nv.ua. - 2022. - 1 бер. Дитячий сімейний психолог, автор книг Магічна паличка для батьків, де живе ангел, Шепотуньки, а також Практичне дитинствознавство - Світлана Ройз, разом із Міністерством освіти та науки України створили проєкт Психологічна турбота про дітей. Світлана виховує сина та доньку, спеціалізується на дитячій психології, стосунках між батьками та дітьми, розв'язання проблем із підліткам

Для підлітків. We Benefit запустили безкоштовний освітній проект в сфері IT [Електронний ресурс] = https://life.nv.ua/ukr/kids/pidlitki-mozhut-bezkoshtovno-proyti-kursi-pid-chas-viyni-50226953.html  / Інф. https://life.nv.ua // https://life.nv.ua. - 2022. - 21 бер. Мета проекту - заповнити освітній вакуум у період війни та навчити підлітків IT технологіям. Компанія We benefit together, яка займається поповненням кадрового резерву у сфері IT з метою створення продуктів для IT компаній, запустила освітній проект для підлітків. На час воєнний дій в Україні навчання буде поводитись безкоштовно

 «Знімає тривожність». Олександр Педан запустив безкоштовні онлайн-тренування для дітей та підлітків [Електронний ресурс] = https://life.nv.ua/ukr/kids/chim-zaynyati-ditey-pid-chas-viyni-bezkoshtovni-onlayn-uroki-fizkulturi-vid-oleksandra-pedana-50228105.html  / Інф. https://life.nv.ua // https://life.nv.ua. - 2022. - 24 бер. Телеведучий Олександр Педан проводить онлайн-уроки фізкультури для українських дітей та підлітків, щоб підтримати їхній бойовий дух під час війни. Ведучий Нового каналу разом зі своїм спортивним рухом Junior, який співпрацює з Міністерством освіти та науки України, відновив спортивні онлайн-заняття для молоді. Раніше він проводив їх під час карантину під час пандемії Covid-19

Контроль емоційного стану під час війни - пояснення психологів [Електронний ресурс] = https://mon.gov.ua/ua/news/kontrol-emocijnogo-stanu-pid-chas-vijni-poyasnennya-psihologiv  / Iнф. https://mon.gov.ua // https://mon.gov.ua. - 2022. - 1 черв. У найскладніший для України час кожен переживає зміни настрою та поведінки під час спричинених воєнними діями подій. Група волонтерів-психологів, що реалізує проєкти для дітей і дорослих, продовжує надавати рекомендації для підтримки психічного здоров’я українців

Микитюк, Вікторія. «Я шкодую, що залишився живим» - як бути з травмою свідка [Електронний ресурс] = https://health.fakty.ua/399925-ya-sozhaleyu-chto-ostalsya-zhiv---kak-byt-s-travmoj-svidetelya  / Микитюк, Вікторія // Факти. Здоров'я. - 2022. - 17 квіт. Всі ми, коли переглядали фото та читали розповіді про звірячі вчинки росіян зі звільнених міст України - Бучі, Бородянки, Гостомеля, отримали стрес, так звану травму свідка. Після чого відчуваємо тривогу, неприємні відчуття в ділянці грудей, безсоння. Війна є травмуючою ситуацією не тільки для тих, хто перебуває в містах бойових дій, а і тих, хто навіть переглядає фотографії, особливо з Бучі, - пояснює психотерапевт Євген Скрипник. - Чому виникає травма свідка та симптоми? Що робити, коли ви отримали травму свідка?

Орлова, Віолетта. Психолог розказала, як допомогти дітям переживати тривожність та невизначеність [Електронний ресурс] = www.unian.ua  / Орлова, Віолетта // www.unian.ua . - 2022. - 16 квіт. Проте якщо дитина зростає в доброзичливій та люблячій сім'ї, вона здатна самостійно пережити ці стани – несвідомо, за допомогою малюнка, ліплення, танцю, співу, гри та навіть бігу чи стрибання. - наголосила експерт

Прилипко, Олександр. Чи зростає кількість дурнів на планеті? [Текст] = https://day.kyiv.ua/uk/blog/polityka/chy-zrostaye-kilkist-durniv-na-planeti : це одне з найпоширеніших і нериторичних запитань сучасності / Прилипко, Олександр // День*. - 2022. - 11 лют. (№ 9-10). - С. 7. Занадто багато чинників впливають на розум та поведінку кожного з нас. Навіть соціологія неспроможна визначити темпи набуття чи втрати корисних знань. Щодо цього суперечлива й Біблія, яка вустами царя Соломона проголосила антитезу: "У великій мудрості є багато печалі" і "Щаслива людина, яка знайшла мудрість, і людина, яка здобула розум". Ясно одне, незалежно від того, де ми живемо і чим займаємося: кожному необхідно мати не тільки запаси в коморах і банках, а й базові знання про фізичний, біологічний, соціальний устрій життя на планеті

Психологічна допомога під час війни: ресурси та контакти [Електронний ресурс] = https://www.prostir.ua/?news=psyholohichna-dopomoha-pid-chas-vijny-resursy-ta-kontakty  / Інф. https://www.prostir.ua // https://www.prostir.ua. - 2022. - 1 черв. Якщо ви чи ваші рідні відчуваєте тривогу, у вас трапляються панічні атаки, ви близькі до депресії чи навіть на межі, зверніться за підтримкою та допомогою до спеціалістів

WEB-ліографія

https://stickers.viber.com/pages/smsviyny

t.me/Marshzhinok_bot

t.me/dytyna_ne_sama_bot

https://tellme.com.ua

Інтернет-ресурси

https://mon.gov.ua – сайт Міністерства освіти і науки України

https://day.kyiv.ua – сайт газети «День»

https://www.prostir.ua – портал «Громадський простір»

https://magazine.nv.ua – сайт газети «Новое время страны»

https://unian.ua – сайт інформаційного агенства «Юніан»

https://health.fakty.com.ua – сайт «Факти. Здоров’я»


Посилання на сторінку оригіналу