середа, 28 квітня 2021 р.

Що таке номофобія і чому вона загрожує дорослим і дітям

 




У сучасному світі ми все більше звикаємо до різноманітних гаджетів, а особливо мобільних телефонів. Суть парадоксу у тому, що технологіям властиво одночасно звільнення та поневолення.

Зараз ці маленькі пристрої містять чималу частину нашого життя: всі контакти, фото, улюблену музику, планери, записи важливих зустрічей, орієнтуватися на місцевості, спілкуватися з рідними, замовляти повсякденні товари, швидкий доступ до банківських карт але одночасно викликають залежність, подекуди неусвідомлену. Так, звісно, зручно мати всю потрібну інформацію в доступності пари кліків, якби це не викликало залежності.

В кафе, громадському транспорті, черзі в супермаркеті практично не побачити людини без телефона в руці, а багато хто вже став у лави номофобів.

Дослідження, що стосуються використання смартфонів підлітками і студентами, часто містять ще більш вражаючі цифри.

 

В інтернеті щохвилини.

ü завантажують 147 000 фотографій у Facebook,

ü клікають на 138 000 рекламних оголошень в Instagram,

ü надсилають 150 000 повідомлень у Facebook,

ü 208 000 беруть участь в Zoom-зустрічах.

 

 

Мовою цифр


Лише в соцмережах пересічний користувач у 2019 році проводив в середньому 144 хв на день, тобто понад дві години, за деякими даними в 2020 році цей показник зріс до 2 год 20 хв.

Загалом люди витрачають на інтернет понад 6 год щодня, що можна порівняти з тривалістю робочого дня.

 

6 год щодня – за тиждень це майже 2 доби.

За місяць – 186 годин – майже 8 діб.

За рік – 2232 години – 93 доби.















Цей короткометражний фільм створено задля висвітлення важливої на сьогодні проблеми - номофобії. Залежність від телефону - це достатньо серйозно, чого не розуміє суспільство. Не приймаючи на власний рахунок очевидний недолік. Подивіться навколо можливо і ваші друзі залежні. А можливо залежні ви самі?










четвер, 15 квітня 2021 р.

Про булінг для дітей

 


Буклет «Про булінг для дітей» розкриває наступні питання:
 
·                Що робити, коли ти є свідком булінгу?
·                Що робити, коли ситуація булінгу трапилася з тобою?
·                Що є доказом булінгу?
·                Яке покарання за булінг передбачене законом?
 

У легкій та зрозумілій формі, діти можуть ознайомитися із поняттям булінгу, дізнатися, хто є учасниками процесу булінгу та якими є форми його прояву. В буклеті окреслена різниця булінгу та конфлікту.
 
Буклет може бути корисним для дітей та батьків/осіб, які їх замінюють, що прагнуть поговорити зі своєю дитиною про булінг простою мовою, а також для фахівців, які працюють з дітьми.
 
Автори:
·                 Кіцул Юрій, канд. юрид. наук; підполковник поліції, старший інспектор з особливих доручень управління ювенальної превенції Департаменту превентивної діяльності Національної поліції України.
·                 Журавель Тетяна, канд. пед. наук; виконавча директорка ВГЦ «Волонтер».
·                 Яковець Вікторія, координаторка проектів ВГЦ «Волонтер».
 
 

   


Презентація.    Про булінг



Поради для дітей Булінг СТОП!


Мультиплікаційний фільм "Цькуванню - Ні!"




Шкільні офіцери поліції підготували ще одне дистанційне заняття. Цього разу про булінг.



вівторок, 13 квітня 2021 р.

Як навчитися говорити "НІ!"

 


Існує чарівне слово, яке ми вживаємо вкрай рідко. А дарма. Воно здатне позбавити нас від можливих проблем, зайвої роботи, звільнити багато часу для власних потреб, приділити увагу близьким, а інколи і зберегти життя. Це слово «ні». Психологи кажуть: вміти говорити "ні" – життєво необхідно.

Але чомусь нам завжди легше погодитися…

 

Чому так складно відмовляти людям?  Як навчитися говорити “ні”?

Іноді  дуже складно відмовити людині. Здається, ніби це некрасиво і незручно та все ж  є моменти, коли в першу чергу, важливо подумати про себе, а лише потім про інших.

Причин чому ми не можемо сказати “ні” є декілька. Зокрема це страх втратити стосунки набуті роками. Інколи здається, що сказане  “ні” може припинити дружбу. Ще одна причина – боязнь майбутнього конфлікту. Відмовити заважає і наша вічна доброта.  І це дуже погано. Пам’ятайте,  Вами можуть користуватися, знаючи, що ви просто не зможете відмовити. А ще люди вірять дію бумерангу. Тобто боїться сказати «ні», аби у майбутньому і на своє прохання не отримати відмову.

 

Якщо ми любимо, поважаємо когось, це не означає, що повинні виконувати всі забаганки цієї людини.

Добрі, відверті, щирі люди залишаються такими завжди, вони не беруть вихідні дні чи не ідуть у відпустку. Їхні вчинки великодушні й часто захоплюють своєю щирістю, але доброта теж виснажує. Їхнє серце не звикло відмовляти іншим на прохання, вони не можуть чинити те, що іншим може завдати болю і проблем. Це розуміють егоїсти й активно користуються задля власних цілей.

«Досить» — не означає, що ви припинили когось любити, це просто так ви повідомляєте іншим, що втомилися й хочете відпочити. Ті, хто вас справді любить та поважає, зрозуміють це одразу.

Це питання важливе і в стосунках батьків та дітей. Далеко не всі батьки вміють встановлювати обмеження для своєї дитини. Ми часто не знаємо, як впоратися з істерикою малюка чи боїмося відмовити його примхам. Або ж, навпаки, надмірно обмежуємо свободу дітей, намагаючись захистити і вберегти.

 

    Як же правильно говорити «Ні» дитині, чоловіку чи дружині, другу чи колезі, і чи потрібно це взагалі робити?

 

    Давайте розбиратися разом.

Отже, як навчитися говорити «Ні» так, щоб не відчувати провини? Наведені нижче статті відкриють вам таємниці стосовно цього делікатного питання.

ü Чому ти погоджуєшся, коли насправді хочеш відмовити

ü Чому необхідно навчитися казати «ні»

ü Як правильно відмовляти

ü Шість способів сказати «ні» і не відчувати почуття провини.

ü Що таке принцип «амортизації»


Як сказати дитині «Ні»: топ-10 способів заборонити, не викликавши істерику


Як правильноговорити дитині «Ні»?  


Навітьнайдобріші люди мають право сказати «досить»!  


Як навчитися говорити ні 


Шістьспособів сказати «ні» без почуття провини


Вибач,але ні: як правильно відмовляти?  










Потрібні ще поради? Ні? Ось ви й почали практикувати нову навичку.

пʼятниця, 9 квітня 2021 р.

Мистецтво спілкування.

 

Спілкування – це мистецтво, якому треба вчитися. І як у будь-якій справі, одним воно дається легко, іншим, щоб ним опанувати, знадобиться довго і вперто вчитися та працювати.

Процес спілкування криється не тільки у тому, щоб говорити. Дві людини можуть довго розмовляти, але безрезультатно. Ну що з того, якщо вони один одного не слухають. Навряд чи це можна назвати справжнім спілкуванням. Тому велике значення в успішному спілкуванні має вміння слухати. Багато сімей від цього стануть тільки міцнішими, якщо навчаться чути  один одного і підтримувати відкрите спілкування. Адже завдяки відвертому спілкуванню можна уникнути непорозуміння. При цьому не забувайте, що природа недарма дала людині двоє вух і тільки один язик. Мабуть, щоб більше слухати, ніж говорити.

Спілкування з найближчими людьми духовно звеличує нас, зміцнює віру в себе, впевненість у правильності вибраної життєвої позиції, всиляє життєвий оптимізм, відкриває в людині кращі душевні якості.

Не варто забувати, що діти вчаться спілкуватися, спостерігаючи за своїми батьками. Якщо батьки спілкуються відкрито й ефективно, є велика ймовірність, що і їхні діти будуть чинити так само. Пам'ятайте: хороші комунікативні навички здатні принести користь на все життя.

Сім’я завжди буде основою життя людини, джерелом її щастя. Батьки щасливі дітьми, діти щасливі батьками – такий природний взаємозв’язок. Душевна близькість дітей і батьків – це і є багатство сім’ї. Для кожної матері, для кожного батька найбільше щастя в житті – побачити своїх дітей людьми, гідними високого звання Людини. Сім’я – могутня творча сила. Вона покликана утверджувати все добре, ніжне в людині, захищати від життєвих незгод.

Сучасне сьогодення виявляє прогалини в питанні спілкування, оскільки, багато батьків нарікають на чисельні непорозуміння між ними та їхніми дітьми. Як побудувати нормальні стосунки з дитиною? Як змусити її слухатися? Чи можна виправити стосунки, якщо вони зайшли в безвихідь?

На всі ці запитання ми можемо знайти відповідь в чудовій праці відомого сучасного психолога Юлії Гіппенрейтер «Спілкуватися з дитиною.Як?» 





Ефективними підказками є розміщена нижче інфографіка.