вівторок, 13 квітня 2021 р.

Як навчитися говорити "НІ!"

 


Існує чарівне слово, яке ми вживаємо вкрай рідко. А дарма. Воно здатне позбавити нас від можливих проблем, зайвої роботи, звільнити багато часу для власних потреб, приділити увагу близьким, а інколи і зберегти життя. Це слово «ні». Психологи кажуть: вміти говорити "ні" – життєво необхідно.

Але чомусь нам завжди легше погодитися…

 

Чому так складно відмовляти людям?  Як навчитися говорити “ні”?

Іноді  дуже складно відмовити людині. Здається, ніби це некрасиво і незручно та все ж  є моменти, коли в першу чергу, важливо подумати про себе, а лише потім про інших.

Причин чому ми не можемо сказати “ні” є декілька. Зокрема це страх втратити стосунки набуті роками. Інколи здається, що сказане  “ні” може припинити дружбу. Ще одна причина – боязнь майбутнього конфлікту. Відмовити заважає і наша вічна доброта.  І це дуже погано. Пам’ятайте,  Вами можуть користуватися, знаючи, що ви просто не зможете відмовити. А ще люди вірять дію бумерангу. Тобто боїться сказати «ні», аби у майбутньому і на своє прохання не отримати відмову.

 

Якщо ми любимо, поважаємо когось, це не означає, що повинні виконувати всі забаганки цієї людини.

Добрі, відверті, щирі люди залишаються такими завжди, вони не беруть вихідні дні чи не ідуть у відпустку. Їхні вчинки великодушні й часто захоплюють своєю щирістю, але доброта теж виснажує. Їхнє серце не звикло відмовляти іншим на прохання, вони не можуть чинити те, що іншим може завдати болю і проблем. Це розуміють егоїсти й активно користуються задля власних цілей.

«Досить» — не означає, що ви припинили когось любити, це просто так ви повідомляєте іншим, що втомилися й хочете відпочити. Ті, хто вас справді любить та поважає, зрозуміють це одразу.

Це питання важливе і в стосунках батьків та дітей. Далеко не всі батьки вміють встановлювати обмеження для своєї дитини. Ми часто не знаємо, як впоратися з істерикою малюка чи боїмося відмовити його примхам. Або ж, навпаки, надмірно обмежуємо свободу дітей, намагаючись захистити і вберегти.

 

    Як же правильно говорити «Ні» дитині, чоловіку чи дружині, другу чи колезі, і чи потрібно це взагалі робити?

 

    Давайте розбиратися разом.

Отже, як навчитися говорити «Ні» так, щоб не відчувати провини? Наведені нижче статті відкриють вам таємниці стосовно цього делікатного питання.

ü Чому ти погоджуєшся, коли насправді хочеш відмовити

ü Чому необхідно навчитися казати «ні»

ü Як правильно відмовляти

ü Шість способів сказати «ні» і не відчувати почуття провини.

ü Що таке принцип «амортизації»


Як сказати дитині «Ні»: топ-10 способів заборонити, не викликавши істерику


Як правильноговорити дитині «Ні»?  


Навітьнайдобріші люди мають право сказати «досить»!  


Як навчитися говорити ні 


Шістьспособів сказати «ні» без почуття провини


Вибач,але ні: як правильно відмовляти?  










Потрібні ще поради? Ні? Ось ви й почали практикувати нову навичку.

Немає коментарів:

Дописати коментар