субота, 9 жовтня 2021 р.

Психічне здоров'я, чому це так важливо

 



Щорічно 10 жовтня відзначають Всесвітній день психічного здоров’я. 
Ця дата входить до переліку міжнародних днів, що запроваджені в ООН.

Психічне здоров’я – це рівновага та сталість психіки людини, адекватне сприйняття реального світу, нормальна діяльність вищих психічних функцій. Психічне здоров’я стосується розуму, інтелекту та емоцій. Його основою вважають стан загального душевного комфорту, який адекватно регулює поведінку людини в процесі життєдіяльності. Важливо аби кожна людина, обираючи той чи інший спосіб життя, брала до уваги не тільки збереження фізичного здоров’я, але й дбала про свій задовільний психічний стан.

Чому це так? І що нам каже наука? Сучасні епідеміологічні дані окреслюють три головні проблеми, які допомагають нам краще усвідомити важливість даної сфери.

ПРОБЛЕМА № 1

Розлади у сфері психічного здоров’я дітей і молоді – поширені: вони є у 5 % дітей і 10 % молоді. Втім попри те, що ці розлади є такими поширеними, – багато із них не виявляються вчасно. Ми свідомі, що чимало цих розладів довгий час є наче підводна частина айсберга – поза увагою дорослих, поза увагою суспільства...


Попри те, що психічні розлади є поширеними і з ними стикаються біля 5 % дітей та 10 % молоді - велика частина з них не виявляються вчасно.

ПРОБЛЕМА № 2

Приблизно 80 % дітей і молоді, маючи розлад у сфері психічного здоров’я, не отримують належної і вчасної допомоги. Саме на цю цифру вказують дослідження, проведені в окремих західних країнах: лише 20 % дітей та молоді з психічними розладами отримують відповідну допомогу, а звернення по цю допомогу теж дуже часто запізніле – інколи до кількох років! На жаль, ми в Україні не маємо таких досліджень, але можемо припустити, що в нас ці показники не будуть кращими.


Приблизно 80 % дітей і молоді, маючи розлад у сфері психічного здоров’я, не отримують належної і вчасної допомоги.

  

І усвідомлення цієї цифри – приблизно 80 % дітей і молоді, маючи розлад у сфері психічного здоров’я, не отримують належної і вчасної допомоги – справді вражає і разюче контрастує із соматичними захворюваннями. Важко уявити, щоби більшість дітей із пневмонією чи цукровим діабетом не отримали в сучасному світі належного лікування. І знову ж таки – проблема відсутності вчасної і належної допомоги призводить до наступної – проблеми наслідків…

ПРОБЛЕМА № 3

За відсутності чи невчасності допомоги потенціал негативного впливу психічних розладів на життя, розвиток дитини та підлітка є значним!

Це негативно позначається на основних сферах життя та призводить до інвалідизації, зокрема соціальної і шкільної дезадаптації, порушення особистісного розвитку, доєднання вторинних розладів і проблем, зокрема зловживання психоактивними речовинами, делінквентна поведінка; хронічний перебіг (згідно з даними досліджень75 % психічних розладів дорослого віку (за винятком деменції) починаються до 25 років, 50 % – до 15 років), порушення тілесного здоров’я, зрештою загроза життю. 


Проблеми психічного здоров’я – це не лише питання майбутнього однієї дитини та її найближчих рідних. Це наше спільне майбутнє.

Цей «айсберг» не просто пливе собі й помалу тане в теплих екваторіальних водах – значна частина розладів, навпаки, з часом без належної допомоги лише прогресують – тож рано чи пізно цей «айсберг» зіткнеться з «Титаніком» – і проблеми однієї особи можуть мати ширші соціальні наслідки.

Адже скільки важливих соціальних проблем пов’язані з розладами психічного здоров’я дорослих – кримінал, безробіття, зловживання психоактивними речовинами, насильство в родині та інше. 

Сьогоднішні діти завтра стануть батьками – і вже від їхнього психічного здоров’я та дитячого досвіду залежатиме психічне здоров’я майбутніх поколінь… 

Здатність ставитися з повагою одне до одного в наших відмінностях і різноманітті, будувати гармонійні стосунки, бути доброзичливими, шукати порозуміння і загального добра, вирішувати конфлікти не агресивно, а враховуючи інтереси кожної зі сторін – а від цього загалом залежить і мир на землі – також великою мірою визначаються нашим психічним та особистісним здоров’ям, а його основи, знову ж таки, закладаються у дитинстві… 

Майбутнє наших суспільств залежатиме від того, наскільки ми турбуємося сьогодні про психічне здоров’я і гармонійний психологічний розвиток дітей та молоді, добробут їхніх родин.


Як розпізнати проблеми з психічним здоров’ям?





Поради для збереження психічного здоров’я:

Якщо ви хочете уникнути хвилювання – живіть сьогоднішнім днем.

Якщо біда крадеться за вами і зажене вас в кут, використайте магічну формулу – запитайте себе, що може статися найгіршого, якщо я не можу розв’язати цю проблему, – в думці підготуйте себе до прийняття найгіршого, спробуйте спокійно продумати заходи для поліпшення ситуації, з якою ви в думці примирилися як з неминучою.

Пам’ятайте про невідновлення нашого здоров’я, яке ми втрачаємо через хвилювання.

Заповніть свій розум думками про спокій, мужність, здоров’я, надію, адже наше життя – це те, що ми думаємо про нього.

Ніколи не намагайтеся звести рахунки з вашим ворогом, тому цим ви принесете собі набагато більше зла, ніж ворогу.

Замість того, щоб переживати через невдачі, будьте до них готові.

Ведіть рахунок своїм вдачам, а не своїм неприємностям.

Не наслідуйте інших. Знайдіть себе і собою залишайтеся.

Коли доля дає вам лимон, спробуйте зробити з нього лимонад.

Забувайте про свої власні неприємності, намагаючись дати хоч трохи щастя іншим. Даючи добро іншим – ви в першу чергу допомагаєте собі.


 


 

Отже, психічне здоров’я – це коли людина може  насолоджуватися життям та створювати рівновагу між життєвою діяльністю та зусиллями для досягнення психологічної стійкості. І для такої життєвої психологічної стійкості нам дуже необхідно мати свій внутрішній ресурс.

Ресурс це те, до чого ми можемо звернутися коли:

ü     ми перебуваємо в нерішучості;

ü     немає сил, здійснити бажане;

ü     хочемо змін в житті;

ü     немає інтересу до життя, і мало що радує;

ü     хочеться скинути вантаж втоми;

ü     не вистачає життєвих сил;

ü     руки опускаються;

ü     не вистачає впевненості;

ü     відчувається тривога і неспокій;

ü     немає відчуття гармонії;

  ü       відчуття безсилля і відсутності опори в житті.

 

 То що ж робити, коли потребуєш таку «підзарядку»? Можна скористатись зовнішніми і внутрішніми ресурсами.

 Зовнішні ресурси:

-пам’ятні речі, спілкування з друзями, сім’я, будинок, дерево і т. д.

Внутрішні ресурси:

– тілесні відчуття:  заняття спортом, танець, сон, масаж, хобі і заняття, які вимагають роботи з використанням ручної моторики (вишивання, плетення, ліплення, малювання,  різьблення і т.д.), відпочинок, голос і спів;

– емоційні: чутливість, прояв емоцій, сприйнятливість, сентиментальність, творчість;

– когнітивні: плани, розуміння, уяву, допитливість, ідеї, цінності, права, спогади, самоідентифікація, медитація, творчість, усвідомлення.


 Пам’ятайте, що всі люди потребують підтримки, співчуття та любові.

Ви не самотні! Поруч є завжди люди, які зрозуміють і допоможуть!

Плануйте своє життя!

Ставте реальні цілі і не чекайте,

 що зміни відбудуться самі собою – працюйте для себе!

 

Також можна скористатися і цими порадами






Також ви зможете відвідти веб-сайт проєкту “MENTAL HEALTH FOR UKRAINE (MH4U)” та переглянути інформаційні матеріали:

ü     Топ 5 способів подбати про психічне здоров’я.

ü     Топ 5 ознак доброго психічного здоров’я.

ü     Топ 5 сигналів, які потребують уваги.

ü     Як подбати про своє психічне здоров’я https://www.mh4u.in.ua/hochu-diznatysya-bilshe/yak-podbaty-pro-svoye-psyhichne-zdorovya/   

ü     Міфи і факти про психічне здоров’я https://www.mh4u.in.ua/hochu-diznatysya-bilshe/10-mifiv-i-faktiv-pro-psyhichne-zdorovya/   



Відеоролик. Здоровя найцінніший скарб!




Відеоролик. Психічне здоров'я - основа щасливого життя людини

 






Як завжди зберігати спокій: сім порад

Багатьом нам тепер, у такий неспокійний час, в шаленому ритмі життя залишатися спокійним та урівноваженим непросто. Відтак важливо навчитися зберігати спокій за будь-яких обставин. 

 

Надмірна тривожність не лише не допомагає, а, навпаки, тільки заважає упоратися з тією чи іншою проблемою, ситуацією. Стрес завше негативно впливає на наше здоров’я, тому вчимося спокою і витримки.

 

1. Сфокусуйте увагу на вирішенні проблеми. Якщо ви увесь час прокручуєте в голові ситуацію і те, як вам треба було вчинити, це ще більше виводитиме вас із рівноваги. Набагато правильніше буде прийняти те, що вже відбулося, і сфокусуватися на позитивному результаті та способах його досягнення. У цьому вам допоможе вміння розслаблятися і відпускати важкі думки.

 

2. Спостерігайте збоку. Подивіться на проблему, на джерело стресу збоку як спостерігач, для якого вона не надто важлива. Цей простий прийом, якщо навчитися його використовувати, згодом допоможе значно знизити градус переживань і тривожності. А на холодну голову набагато легше приймати правильні рішення.

 

3. Харчуйтеся правильно. Під час стресу існує спокуса з’їсти щось шкідливе для фігури, і часто люди цьому піддаються. Треба привчити себе до здорової їжі, адже їжа також впливає на те, як ми справляємося зі стресом. Фрукти й овочі повинні бути у вашому раціоні завжди, а кількість важких та калорійних продуктів доведеться скоротити, пише zdorovia.com.ua.

 

4. Насолоджуйтеся життям. Звертайте увагу на речі, які можуть вас потішити, – квіти в саду, поведінка тварин, прогулянка на свіжому повітрі, пляж. Головне навчитися отримувати від цього задоволення і хоча б на якийсь час забувати про проблеми. 

 

5. Не тримайте проблеми в собі. Діліться з друзями і близькими, але не нарікайте, а просто спитайте поради. Людині значно легше подолати стрес і залишатися спокійною, якщо вона поділиться своїми переживаннями і сумнівами з оточенням, яке її підтримає.

 

6. Регулярно займайтеся спортом. Спорт вчить витримки й самодисципліни. Вчіться долати труднощі на тренуванні і вам стане легше долати їх у житті. Крім того, спорт допомагає переключити увагу і знизити рівень стресу.

 

7. Перед сном ніколи не думайте про проблеми. Сон – важлива складова міцного фізичного та психологічного здоров’я. Міцний сон зміцнює спокій і витримку. Тому навчіться перед сном думати про все, крім проблем. І незабаром ви автоматично забуватимете про стреси, лягаючи спати.

www.lvivpost.net/zdorovya


Немає коментарів:

Дописати коментар