пʼятниця, 29 жовтня 2021 р.

Як провести канікули з користю

 








Для того, щоб отримати користь від відпочинку, а не просто провести всі канікули за комп’ютерними іграми, планшетом або телевізором, варто переконати дітей дотримуватися певних правил.

 

·             Відпочинок – це зміна діяльності, тому важливо рівномірно навантажувати організм і розумово, і фізично.

 

 

·             Необхідно дотримуватися режиму дня. Дитині піде на користь стежити за тим, щоб вчасно лягати спати, їсти, гуляти на свіжому повітрі. Це допоможе їй легше втягнутися в навчальний процес після завершення канікул.

 

·             Якщо протягом навчального року дорослі стежать за харчуванням школяра, то на канікулах цей режим часто порушується. Діти споживають багато солодкого, фаст-фуду, їдять занадто пізно, переїдають. Щоб відчувати себе активним і здоровим, потрібно правильно харчуватися цілий рік.

·             Під час відпочинку від навчання важливо мати корисне дозвілля. Тому батькам варто більше уваги приділяти дітям, пропонувати їм цікаве й корисне проведення часу.


Канікули – потрібні для зміни виду діяльності. Якщо під час освітнього процесу це було більше розумове навантаження, то зараз – фізичне.

Потрібно зменшити нервове напруження, негативні емоції, стрес

   

 

Дозволити і стимулювати більше часу проводити на природі. Основні природні фактори (повітря, сонце, вода)  укріплюють організм і стимулюють захисні сили організму.

 

 

Звичайно повинне бути присутнє й інтелектуальне навантаження. Краще на початку канікул встановити правила: кількість годин, об’єм завдання або матеріалу. І потім від них не відступати.

 

Не забуваємо про збалансоване харчування.

Також не змінюються стандарти сну. Дитина молодшого шкільного віку повинна спати мінімум 9 годин. Старшого  8 годин. Краще лягати о 21:00-22:00 годині. 

Але дуже часто замість того, щоб відновити сили та відпочити, діти ще більше себе виснажують, просиджуючи тиждень канікул перед телевізором із телефоном у руках. І, якщо школярі старшого віку ще можуть знайти собі цікаве заняття, то молодші учні відверто нудьгують або ж марнують час у гаджетах.

    Щоб осінні канікули дитини не завершилися за таким сценарієм, бажано продумати програму відпочинку. Це може бути список, колаж, або навіть справжній квест.

 

 

АКТИВНИЙ ВІДПОЧИНОК

·             Активний відпочинок можна почати з малого. Ранкова зарядка дозволить пробудити організм і налаштувати його на продуктивний день. Щоденні прогулянки на свіжому повітрі допоможуть зміцнити здоров’я і загартуватися.

·             Кожній дитині сподобається прогуляна парком де можна збирати листя, шишки і гілочки. З цих матеріалів дитина зможе зробити поробки.  Запускання летючих зміїв, катання на скейтборді, роликах, гра у футбол  або просто прибирання біля будинку -  ці веселі заняття дозволять витратити зайву енергію. Заняття на повітрі, при бажанні, можна знайти завжди.

Фізична активність на канікулах дуже важлива незалежно від того, чим конкретно буде зайнятий школяр. Про це повинні подбати батьки, адже багато дітей із задоволенням провели б більше часу вдома, байдикуючи або сидячи за смартфоном.





Якщо здається, що пасивний відпочинок –  це завжди нудно, то ось кілька ідей, чим можна зайнятися на канікулах вдома.

Діти втомилися від навчання, тому перший час краще дати їм можливість відпочити і нічого не робити. Після того, як діти відпочили від школи, можна запропонувати їм інтелектуальні заняття. Це можуть бути різноманітні ігри на розвиток логіки, мислення, уваги чи пам’яті. Наприклад, шахи або шашки. Такі заняття забезпечать і зміну діяльності, і продовження розумового розвитку. Адже тренування розуму допоможе дитині тримати себе в тонусі навіть на канікулах.

Читання книг –  ще одне корисне заняття. Під час шкільних буднів у дітей часто не залишається вільного часу на читання літератури, яка не входить у програму навчання.


ЯК ПРОВЕСТИ КАНІКУЛИ З КОРИСТЮ ДЛЯ РОЗУМУ



Чим зайнятися з дитиною вдома?

Що можна зробити разом з дитиною

під час канікул?






Як організувати відпочинок з дітьми на природі?

















Не намагайтеся охопити «все й одразу» — зосередьтеся на підборі оптимального виду відпочинку для вашого малюка, що відповідає його інтересам і темпераменту.

• Вирушаючи на відпочинок всією сім’єю, не забудьте вдома гарний настрій. І заздалегідь підтягніть незавершені справи, щоб вони не заважали спілкуванню з дітьми.

• Повернувшись з відпочинку, продовжте приємні враження: влаштуйте вдома чаювання з переглядом фото й відео.

    Пам’ятайте, що дитині найбільше запам’ятається час, проведений разом з батьками. Тож за найменшої нагоди приділяйте увагу своїй дитині, аби його канікули пройшли з користю, принесли максимум задоволення й забезпечили незабутні спогади під час навчання.

Гарних канікул! Яскравих вражень! Позитивних емоцій! Незабутніх подій!






Немає коментарів:

Дописати коментар