пʼятниця, 23 лютого 2024 р.

24 лютого в пам'яті ментального здоров'я



Реальність кожного українця змінилася після 24 лютого 2022 і з того моменту всі ми проходимо жахливий досвід війни. Синдром, або ефект річниці — природній, але дуже непростий етап у переживанні та опрацюванні травматичного досвіду. Реакція людини на річницю може тривати кілька днів або навіть тижнів, і тому дуже важливо розуміти, що саме з нами зараз відбувається і якими методами можна підтримати себе та своїх близьких.

Синдром, або ефект річниці — природній, але дуже непростий етап у переживанні та опрацюванні травматичного досвіду. Реакція людини на річницю може тривати кілька днів або навіть тижнів, і тому дуже важливо розуміти, що саме з нами зараз відбувається і якими методами можна підтримати себе та своїх близьких

Війна — довготривала травма, до якої ніхто з нас не був готовий. І найгірше, що несвідомо ми можемо проживати ті самі негативні емоції і в будь-яку іншу дату, яка минулого року стала для нас болючою. Але пливти "від травми до травми" — погане рішення. Подій в житті багато і якщо фокусуватися на негативних подіях і датах — вони заповнять собою весь ваш простір. 

Енергія є там, де наша увага. Саме своїми думками ми створюємо кожен наш день, день створює місяць, місяць — рік, а з років складається і все наше життя. Завчасна підготовка до емоціонально складних дат може допомогти впоратися з імовірними відчуттями страху та передбачуваної тривоги. 

Що можна зробити? Наприклад, скласти плани на дні до річниці або відразу після неї, планувати турботу про себе або просити близьких допомогти й побути з вами. 

Підготуйтесь до складних дат, не ховайте їх у підсвідомості. Скажіть собі: це був минулий рік, цей рік пройшов. Буде новий рік, новий лютий. Інший.

Більше матеріалів соціальної підтримки та самодопомоги  за посиланням тисни тут або  перейди на сторінку "Ментальне здоров'я (діти, батьки, військові)"


  











 




середа, 7 лютого 2024 р.

Моя безпека - в моїх руках!

 

Батьківський контроль, фільтрація контенту й інші хитрощі для безпечного користування Інтернетом

Чатбот #stop_sexтинг

Нагадуємо, що в Телеграм працює чат-бот для батьків, старших братів та сестер та спеціалістів, що працюють із дітьми. У боті можна отримати допомогу про прикмети, причини, наслідки, порядок дій та попередження щодо різних ризиків для дитини в інтернеті. Шукайте чат-бот в телеграмі @online_kids_bot (https://t.me/online_kids_bot).


Для дітей

Інтерактивні вправи, які це завдання допоможе дитині розвивати інформаційно-комунікаційну компетентність, навички безпечного й етичного використання засобів інформаційно-комунікаційної компетентності у навчанні й інших життєвих ситуаціях. Дитині пропонується прочитати твердження та поставити біля кожного позначку: «безпечно»/«небезпечно». Твердження потрібно вирізати й наклеїти у відповідні колонки таблиці на наступній сторінці. Додатково можна дібрати аргументи до кожного твердження й поділитися своїми міркуваннями з рідними та друзями. У процесі виконання завдання у дитини формуватиметься відповідальність, поняття безпеки в інформаційному суспільстві, навички кібербезпеки. Завдання буде корисним, як активність на День безпечного Інтернету.







Мультфільм для дітей та підлітків «Як бути в безпеці в інтернеті?»

    #stop_sexтинг підготувала адаптацію мультфільму для дітей та підлітків «Як бути в безпеці в інтернеті?» від організації Amaze.org.





    Для вчителів

    • Ресурси від організації “Ла-Страда Україна”

    Навчальний анімаційний ролик «Цінуй життя!»