четвер, 28 травня 2020 р.

Для вас, дошкільнятка!





Що передбачає готовність до школи? 
Підготовка дитини до школи складається з трьох компонентів:
• соціальна — вміння адаптуватися в соціумі;
• інтелектуальна — базові навички читання, письма, підрахунку;
• емоційна — готовність дитини бути самостійним і відповідальним.
У більшості випадків тестується тільки інтелектуальна складова. Комунікативний навичок, а також емоційна готовність залишаються «за бортом». Однак психологи не втомлюються повторювати, що саме соціальна «зрілість» дошкільника обіцяє йому успіх в навчанні. Щоб діти успішно «гризли граніт науки», їм повинно бути в школі емоційно комфортно.
Головна мета початкової школи - навчити дітей рахувати, писати і читати. Виникає логічне запитання: навіщо тоді всьому цьому вчити дитину до 1 класу? Як кажуть педагоги, базові навички складають необхідну основу для їх успішного оволодіння. Не секрет, що різним дітям для запам'ятовування одного і того ж матеріалу потрібен різний час. Шкільна програма орієнтована на середній рівень. Щоб всі дітки вкладалися в заданий темп, необхідна дошкільна підготовка.
Наступна складова - вміння дитини спілкуватися, висловлювати свої думки, контактувати з соціумом. Психологи таку підготовку ставлять на перше місце. Малюк, який вміє писати і читати, але погано адаптується в колективі, завжди буде «білою вороною». Ось чому важливо, щоб до школи діти відвідували садки, центри розвитку або гуртки. Тільки перебуваючи в колективі, дитина вчиться вибудовувати відносини і отримує необхідні комунікативні навички.

Як підготувати дитину до школи: поради психолога
• Розповідайте, які пріоритети він отримає, коли буде школярем: спілкуватиметься з дітьми, стане самостійним, буде «дорослим» та інше.
• Спілкуйтеся з малюком на тему шкільних років, згадуйте своїх вчителів, читайте шкільні розповіді. Дитина повинна розуміти, що навчання - це обов'язковий етап в її житті.
• Цікавтеся думкою сина або дочки, дозволяйте відстоювати свою точку зору.
• Грайте в «Школу», програвайте різні моменти: виступ перед дошкою, розповідь вірша, дозвольте дитині бути в ролі вчителя.
• Привчайте з ранніх років всі розпочаті справи доводити до кінця.
• Привчайте до самостійності в діях і рішеннях.

• Моделюйте конфліктні ситуації і разом знаходьте їх рішення. 


АРТ-ТЕРАПЕВТИЧНІ ПОРАДИ ДЛЯ ПІДГОТОВКИ ДИТИНИ ДО ШКОЛИ ВІД ВІКТОРІЇ НАЗАРЕВИЧ

Чудові, практичні, дієві поради від арт-терапевта Вікторії Назаревич.

 

1. Звикаємо до простору. Сходіть з дитиною в школу погуляйте і помалюйте… класи і коридори. Перегляньте такий альбом кілька разів.

2. Формуємо ефективну активність. Перемальовувати через копірку або напівпрозорий папір будь-які зображення і робіть їх дуже схожими на оригінал.

3. Моделюємо соціальні контакти. Створіть ляльковий клас і вчителя. І програвайте з дитиною різні ситуації від найпростіших … – «Хочу в туалет», і до конфліктних ситуацій.

4. Помалюйте зображення осіб з різними емоціями … і пробуйте з дитиною малювати щось, що допоможе підняти або поліпшити настрій. Зробіть такий альбом для гарного настрою.

5. Привчайте дитини до шкільного ритму. Помалюйте автопортрети на тему «Я- учень» в різних ситуаціях: встаю в школу, снідаю перед школою, йду в школу … і так далі до вечора.

6. Учіть приймати різниці – формуйте толерантність. Підберіть картинки або фотографії різних шкільних ситуацій від радісних до конфузних і обговоріть з дитиною, нехай цей набір буде мовчазним помічником для дитини в подальшому процесі звикання до інших.

7. Укріпляйте руку і розвивайте дрібну моторику. Малюйте восковими олівцями, розминайте скульптурний пластилін і малюйте ним, ліпіть з глини.


Мислимо логічно, розвиваємо увагу, 
пам'ять, мислення

     Дані завдання можна роздрукувати і виконувати, можна намалювати самостійно або виконувати усно, обговорюючи це із мамою або татом.






Логічні ігри для розвитку мислення 
у дітей 3-5 р.


Розвиток мислення та пам'яті 
за допомогою мнемотехніки




Кольори для дітей. 
Розвиваюче відео про кольори



Розвиваюче відео про геометричні фігури




Вчимося рахувати до 10




АБЕТКА - Вчимо букви! 



Відео для дітей про те, як говорять тварини



Мультик, який навчить дітей 
назвам пальців на руках





Ось три найбільш поширені помилки, які роблять батьки в розмові з дітьми дошкільного віку:


Перетворюють бесіду на допит із пристрастю. Ніхто не любить, коли його намагаються допитувати. Імовірно, найгіршими є запитання, які починаються зі слів «Чому ти...?».
Ставляться до дітей, як до своїх зменшених копій. Батьки, як правило, вважають своїх дітей маленькими дорослими людьми з добре розвиненими навичками спілкування. Якщо ваш малюк сердитий на вас, тому що ви занадто багато й довго працюєте, він не скаже: «Мамо, ти була відсутня дуже довго, і тепер у нас не залишилося часу на те, щоби пограти удвох. Знаєш, мені всього чотири роки, тому я не зовсім розумію, що таке відстрочене задоволення». Замість цього малюк буде просто хникати.
Грають у супергероїв. Коли наші діти схвильовані й засмучуються, ми схильні вирішувати їх проблеми замість них. Малюки ж сприймають нашу поведінку як підтвердження того, що вони не у змозі вирішувати свої проблеми самостійно.

Правильна модель спілкування батьків

Так що ж робити батькам? Будьте тут і зараз, поруч з вашою дитиною. Найпростіший спосіб залучити дитину до розмови – це робити разом з нею те, що вона любить: плавати, грати в настільну гру, рибалити або просто гуляти у дворі. І, звісно, бути при цьому максимально терплячими.
Спочатку батькам треба перечекати деяке усне нерозуміння, особливо якщо ви й ваша дитина до цього моменту не часто спілкувались один з одним. Терпляче поставтесь до її мовчання. Навіть якщо ви вже добрих півгодини прорибалили в тиші, знайте, що ви вже досягли значно більшого, ніж якби дошкуляли дитині словами. Так, без усяких слів, ви промовисто даєте їй зрозуміти: «Я поруч з тобою зараз і буду поруч, коли мовчання закінчиться».
Уникайте ставити запитання з очевидною відповіддю. Замість того щоби спитати: «Це образило тебе?» спробуйте сказати: «Так, мене б це образило». Це дасть дитині можливість відповісти, не вдаючись до захисної пози. Крім того, вам принесуть більше користі «гм» і «так», тому що вони відображають розуміння проблем дитини краще, ніж ваші запитання.
Опустіться до рівня зросту дитини. Коли ви розмовляєте або граєтеся з нею, набагато корисніше встати на коліна або сісти навпочіпки й опинитись на рівні зросту дитини, обличчям до обличчя. Якщо дитина засмучена від невдалих спроб пояснити вам що-небудь, допоможіть їй, називаючи й визнаючи її почуття: «Це так сумно! Це була твоя улюблена іграшка».

Читайте книги разом та обговорюйте їх зміст. Це допоможе збільшити словниковий запас вашої дитини, дасть вам обом матеріал, на який можна посилатись пізніше. Наприклад, ви можете сказати: «Пам'ятаєш, як паровозик засмутився, коли всі діти пішли гратися з дівчинкою? Може, тебе теж засмутило, що твій друг Сашко грався з іншими дітьми, а не з тобою?».







вівторок, 26 травня 2020 р.

Конфліктні ситуації. Вирішити. Передбачити. Попередити.



Ми часто вступаємо в конфлікти з іншими людьми: колегами по роботі, друзями, членами сім'ї. Причини можуть бути різноманітні: переконання, уподобання, смаки, намірі й плани.

Конфлікт - це зіткнення протилежних інтересів чи поглядів; крайнє загострення суперечностей, що призводить до ускладнень чи гострої боротьби.
Суть конфлікту полягає в тому, що кожна сторона намагається робити все для того, щоб була прийнята їх точка зору чи досягнута їх мета і заважає протилежній стороні робити теж саме.

 У конфлікті багато чого може піти не так:
 Ø Ми говоримо те, про що потім шкодуємо.
Ø Йдемо на неприпустимі вчинки, щоб остаточно не зіпсувати відносини з людиною.
Ø Ми просто не вміємо сперечатися, вступати в конфлікт і дискусії.
Ø Конфлікт завжди приховує за собою емоції. І часто ми недооцінюємо їх вплив. Можна підготуватися морально, знайти кілька аргументів, а потім просто вийти з себе і почати ображати співрозмовника, зробивши лише собі гірше.
  
Чому ми так часто не при собі під час конфлікту? Про що це говорить? У конфлікті ми хочемо отримати результат: щоб сусід зробив музику тихіше, колега не відволікав під час роботи і тд. Нам це здається правильним і очевидним, тому результат ми чекаємо моментально. Але оскільки так практично ніколи не буває, ми дратуємося і починаємо вести себе як дитина - підвищуємо голос, тупаємо ногами, показово ображаємося.
Спробуємо розібратися, як вступати в суперечку або конфлікт з незнайомими людьми та зберегти здорові відносини з рідними.

Правильно виберіть час

Дуже часто ми вступаємо в конфлікти вечорами або під кінець робочого часу, коли дуже втомилися і не можемо себе стримувати. Таким чином, не ми вибираємо час для конфлікту, а він диктує його нам.
Тому потрібно взяти справу у власні руки. Припустимо, у вас є непорозуміння з однією людиною. Виберіть час, який влаштує вас двох. Наприклад, обід. Пообідайте разом і починайте розмову вже після того, як відчуєте, що наїлися. Цей прийом з успіхом використовується при переговорах: ситі люди схильні йти на компроміс, у них просто немає сил лаятися або злитися.

Почніть з конструктивної фрази

Приклад поганого початку: «Вчора ти вчинив просто огидно ...».
Приклад хорошого початку: «Вчора сталося не дуже приємна для мене подія ...».
Різниця в тому, що в першому випадку людина моментально почне оборонятися і буде вести себе агресивно. У другому випадку негативних емоцій вдасться уникнути. У конфлікті завжди так: якщо ви відразу ж розгойдуєте маятник, ваш співрозмовник буде змушений підвищувати ставки. Це може привести до дуже серйозних наслідків.

Складіть основні правила разом

Даний рада ідеально підходить тим, хто живе разом. Наприклад, чоловікові і дружині. Правила потрібні, тому що конфлікт сам по собі - явище непередбачуване. І саме правила можуть приглушити негативні емоції.
Ви можете вирішити, що гострі питання потрібно обговорювати в певний день тижня в певний час. Або що не будете перебивати один одного. Або не використовувати слів «завжди» і «ніколи», які найчастіше і призводять до напруження пристрастей.

Слухайте

Ви напевно вважаєте себе правим, інакше б не хотіли вступати в суперечку і починати розмову. Однак для початку просто терпляче вислухайте людини, спробуйте його зрозуміти. Це корисно як мінімум тому, що знижує рівень негативних емоцій і бажання висловити свою думку.
Чи не засуджуйте і не критикуйте. Це складно, тому що стає автоматичною реакцією, але при великому бажанні все вийде.
Створіть більше одного варіанту
Великі труднощі виникають, коли у обох сторін дві протилежні думки або варіанту. Ваш варіант вважається хорошим, варіант співрозмовника поганим. Це чорно-біле мислення ні до чого не приведе.
Замість цього застосуйте техніку мозкового штурмуВи здивуєтеся, як багато гідних варіантів можна придумати для вирішення будь-якої проблеми.
Шукайте соціальні ресурси
Багато людей вважають, що всі знають. Чим менше вони читають і мають досвіду, тим більше знають.
Не будьте таким: шукайте підтвердження або спростування своєї точки зору. Можете робити це де завгодно - запитати думку експерта або просто друга, прочитати книгу, пошукати рішення в інтернеті. Задавайте безліч питань.
Нова інформація може допомогти уникнути конфлікту і знайти взаєморозуміння.

Ніякої критики і скарг

Дослідник Джон Готтман побачив цікаву різницю між критикою і скаргою.  
Скарга визначає поведінку як проблему, критика ж має на увазі якість або рису всередині людини як проблему.
Чи не скаржтеся, а конкретно сформулюйте проблему, з якою зіткнулися, що не нагнітайте обстановку. Що конкретно вас хвилює?
Не критикуйте, а відразу скажіть, що вам не подобається в самій проблемі, а не людині.

Використовуйте фразу «Що ще ти хочеш обговорити?»

Правильним кроком на самому початку конфлікту буде пропозиція «спустошити кишені», тобто викласти все, що накопичилося. Так ви будете знати, з чим працювати.
Наприклад, якщо ваша дружина говорить «Я хочу обговорити плани на літо. Тільки не треба знову говорити, як ти не любиш пляжі », ви, замість того, щоб почати обговорювати це нелегке питання, запитаєте« Що ще ти хочеш обговорити? ». Може виявитися, що проблема набагато глибше, ніж могло здатися.

Озбройтеся декількома інструментами для «ремонту» конфлікту
Інструментом може бути все, що завгодно. Все, що послаблює напругу і знімає   негативні емоції.  
Ось три інструменти, які можуть стати в нагоді:
  • Гумор.
  • Спогади і ностальгія.
  •   Вибачення.
Успіху! 
Ресурс. Відкритий освітній портал 4brain

Як вирішити конфлікт. Кілька дієвих порад

Як вирішувати конфлікти? 10 порад від психолога

Корисні підказки 2. Мирись, мирись!





Щоб звести конфліктні ситуації до мінімуму, спробуйте:
Ø   Планувати свій розпорядок дня.
Ø   Погоджувати його завчасно зі своїми близькими та поважати розпорядок одне одного.
Ø   Говоріть про свої очікування від партнера, просіть його про допомогу.
Ø   Розмежуйте територію. Намагайтеся створити власний та спільний простір.
Ø   Не вступати в конфлікти відразу, а домовляйтесь обговорити проблеми пізніше, наприклад за вечерею, коли емоції вже можуть значно вщухнути.

четвер, 21 травня 2020 р.

День вишиванки



У третій четвер травня всі українці на знак єдності вдягаються у вишиванки. Цьогоріч, попри карантин, свято буде ще яскравішим і ріднішим. В цей день обов'язково необхідно вдягти вишиванку, разом з дітьми можна виготовити її в техніці орігамі, привітати з цим святом своїх рідних, знайомих, створити або оформити ДЕРЕВО РОДУ! Відвідати онлайн заходи громадської організації  «Всесвітній день вишиванки»
 (всі посилання нижче в пості).

Так повелося, що завжди, коли нам добре та гарно, ми вдягаємо те, що для нас більше, ніж просто одяг, - наші вишиванки. У них дівчата і жінки ще вродливіші, чоловіки - особливо мужні та стильні, діти - ніби янголята у чудових рукотворних шатах.

Вишиванку творять з любов'ю, вкладаючи у кожен візерунок певний смисл, щирі думки і душу. У вишивальниць є багато традицій і обрядів перед власне процесом вишивання, тому що це - особлива творчість, у якій передається наша українська краса, наша душа.

Вишита сорочка - свого роду оберіг, символ здоров’я, добробуту та краси, щасливої долі й родової пам'яті, любові та святковості. Коли говорять, що людина народилася в сорочці, мають на увазі, що це - щаслива людина. 


____________________________________________________________________________







Всесвітній День Вишиванки 2020 (офіційне промо)



Це наше і це твоє. Знана у всьому світі вишивка - наша!



Вишиванка - ідеї  саморобки на день вишиванки.



____________________________________________________________________________


Українці про вишиванку

Вишиванка - це рукотворна історія роду.
Вишиванка  - це пам'ять про моїх предків.
Вишиванка - це відповідальність за майбутнє.
Вишиванка - завжди свято.
Вишиванка - свідчення того, що в українок золоті руки.
Вишиванка - наша доля на полотні.
Вишиванка - це любов.


____________________________________________________________________________


Цікаві факти про українську вишиванку

1. Українська вишиванка має дуже давнє походження. Численні дослідження свідчать, що вбрання із вишивкою створювали ще до VI ст.
2. Перші вишиванки відігравали не стільки функцію одягу, а, згідно з повір’ями, були таким собі оберегом для їхніх власників від зла. Тому сорочки оздоблювали візерунками на рукавах, комірах і подолі, щоб візерунок торкався тіла.
3. Вишивати національний одяг раніше бралися лише жінки, адже саме вони дарували виробу потужну позитивну енергетику. Зараз вишивають не тільки жінки, а й чоловіки.
4. У кожному регіоні України є своя техніка вишивання, орнамент і традиційні кольори вишиванки. Іноді навіть окремі села можуть похвалитися своїми особливими вишиванками. В Україні є близько сотні різних вишивальних технік. Серед найвідоміших – хрестик, гладь, низь, мереження, бігунець, плетіння.
5. Вишивка однієї сорочки може займати від двох тижнів до трьох років – усе залежить від складності технік.
6. Першим модником, який поєднав українську вишиванку із буденним одягом, став Іван Франко. Він стильно скомбінував вишиту сорочку із піджаком. Саме у такому вигляді письменника можна побачити на 20-гривневій купюрі.
7. Найбільша кількість людей у вишиванках, яка зібралась в одному місці, була зафіксована у День Незалежності в 2011 році у місті Рівному. На центральному Майдані міста тоді зібралося 6570 людей у вишиванках. Цю цифру зафіксовано у Книзі рекордів України.
8. Сьогодні найбільш розповсюджені вишиванки білого кольору. Натомість вишиванки чорного кольору у давнину було прийнято одягати лише чоловікам.
9. Українське національне вбрання все більше надихає дизайнерів. На модних подіумах тема вишивки подається у найрізноманітніших варіантах.



____________________________________________________________________________

  Практичні завдання для дітей: день вишиванки, тематичні завдання