понеділок, 11 квітня 2022 р.

Поради для збереження психічного здоров'я в ці складні часи

 

Як піклуватися про себе в складні часи: прості поради для збереження психічного здоров'я.

    Через події, які відбуваються зараз навколо нас, ми почуваємося пригнічено чи схвильовано. Навіть ті, хто зараз перебувають у відносній безпеці, живуть у стані тривоги та стресу, і це нормальна реакція організму. Проте це також означає, що потрібно стежити за своїм психічним здоров’ям, навчитися  надавати собі підтримку.

Самопідтримка — це вміння:

  • ·         створювати для себе відчуття безпеки;
  • ·         піклуватися про свої базові потреби;
  • ·         обирати більше «хочу», ніж «треба»;
  • ·         виділяти час на хобі;
  • ·         дякувати собі за те, що ви є.

Ситуація, у якій ми всі сьогодні опинилися, не є типовою. Психологи одностайні в тому, що в ненормальній ситуації кожна реакція є нормальною. Через індивідуальні особливості психіки кожна людина реагує на стрес, пов’язаний із війною, по-своєму. Тому важливо розуміти себе, відстежувати свої стани та вміти їх контролювати.


понеділок, 4 квітня 2022 р.

Як підтримати дитину!

                              



Як підтримати та заспокоїти дитину під час війни


  ПРОСТІ ТА ЦІННІ ПОРАДИ  

       БЕРЕЖІТЬ СЕБЕ. ДІЛІТЬСЯ КОРИСНОЮ ІНФОРМАЦІЄЮ 

  ТЕЛЕФОНУЙТЕ. ПИШІТЬ. МІЦНО ОБІЙМАЮ.

Діти надзвичайно вразливі. Як заспокоїти малечу під час воєнних дій? Що зробити, як дихати, про що говорити та що згадати – про це можна дізнатися переглянувши матеріал.  





пʼятниця, 1 квітня 2022 р.

Арт- терапевтичні "ліки"

 



Арт-терапія - захоплююча та водночас надзвичайно корисна терапевтична діяльність, спрямована на гармонізацію внутрішніх психологічних процесів і навколишнього середовища через творче самовираження.

Простими словами, арт-терапія - це творча діяльність, метою якої є поліпшення стану людини через малюнок, казку, музику, ліплення, тенець і т.д.

 Арт-терапія дає вихід внутрішнім конфліктам і сильним емоціям, усуває страх, допомагає зрозуміти власні почуття і переживання, сприяє підвищенню самооцінки, розслабленню і зняттю напруги і, звичайно ж, допомагає в розвитку творчих здібностей.

 Причому, важливий сам процес, а не кінцевий продукт і його оцінка.

 
Ви чули таку фразу: «колір як ліки»? Це точно про арт-терапію, про її чудові властивості. Отже:

 Заспокоїтися допомагає – зелений

Стабілізує настрій – салатовий
Збалансує емоції – 
бірюзовий
Додасть впевненості і надійності – 
темно зеленийПідвищить настрійю, зніме апатію, розвеселить – помаранчевий
Допоможе себе підтримати, вийти з емоційного тупика – 
жовтий
Креативність простимулює – 
лимонний
Активує бажання рухатися вперед – 
червоний
Підвищить працездатність, зміцнить волю – 
червоно-оранжевий
Додати відчуття тілесного тепла, комфорту і радості – 
жовто-оранжевий
Надихне і активує життєві процеси – 
малиновий (амарантовий)
Порадує, знизить рівень стресу, відновить після виснаження – 
червоно-фіолетовий (фуксія)
Додасть упевненості в собі, порушить бажання – 
фіолетовий
Дасть можливість зануритися в себе і подумати про сенс життя – 
ліловий (аметистовий)
Гармонізує, приведе до ладу «Я» – 
синій
Пофантазувати і зібрати свої мрії в образ допоможе – 
темно – синій (індиго) колір сновидінь
Надихне, дасть можливість поміркувати над ідеями, проектами, завданнями – 
блакитний
Полегшує сприйняття реальності, забезпечить легкість буття – 
рожевий
Організовує і структурує життєві процеси – чорний
Позбавить від негативних думок – білий
Перезавантажити свої статки допоможе – 
сірий
Очиститися від образ і розчарувань допоможе – 
коричневий

 

·  ізотерапія, що означає використання малювання;

·   мандалотерапія, інтуїтивний, спонтанний живопис та графіка, медитативний живопис;

·  кольоротерапія – вплив колірної гами на людину;

·  музикотерапія – прослуховування мелодій, різних композицій;

·  пісочна терапія – робота з піском;

·  глинотерапія та тістотерапія -  робота з глиною,  тістом;

·  відеотерапія – перегляд фільмів, де персонажі стикаються з різними проблемами, шукають шляхи їх вирішення;

·  денс-, фото-, ігро-терапія - танцювальні заняття, мистецтво фотографії, створення колажів, проведення ігор;

·  казкотерапія – аналіз існуючих казкових творів, створення нових;

·  лялькотерапія – ігри з лялькою;

·  бібіотерапія – лікування «словом» (в тому числі і казкотерапія);

·  драматерапія – розігрування сюжету.

 

А також напрямки, що застосовуються в якості терапії мистецтвом:

·         плетіння браслетів, декоративних вузлів,

·         розфарбовування,

·         скрапбукінг,

·         декупаж,

·         складання колажів,

·         в’язання, шиття,

·         інші види рукоділля,

·         моделювання,

·         гра на музичних інструментах,

·         пантоміма, акторська діяльність,

·         читання,

·         лист (твір оповідань, віршів, нарисів),

 Чудовим є те, що види арт-терапії можна поєднувати. Наприклад, музику з малюванням, ліпленням, читанням і т.д.

Переваги арт-терапії полягають в можливості надання м'якого впливу на психіку. Людина займається цікавою справою, знаходить хобі і поступово розвивається в ньому.



Умова 1: техніка та прийоми повинні підбиратись по принципу простоти і ефективності.

Умова 2: цікавими та привабливими повинні бути і процес створення зображення, і результат.

Умова 3: зображувальні техніки повинні бути нетрадиційними. Нові зображальні техніки мотивують діяльність, утримують увагу. Окрім цього, має значення отримання незвичайного досвіду дитиною, знижується контроль свідомості, стають слабкими механізми захисту.

 

 Образотворчі техніки арт-терапії. До цього виду відносяться всі техніки, які пов’язані з малюванням по колу. У процесі створення малюнка знаходить вихід власне «Я» індивіда. При аналізі закінчених ілюстрацій психологи приділяють значну увагу колірній гамі. Наприклад, якщо клієнт у пригніченому емоційному стані розфарбовує мандалу, то він несвідомо обере для неї темні сині і зелені відтінки. Якщо аналогічне завдання буде виконувати гіперактивний дитина, то в рисунку будуть переважати червоний, помаранчевий і жовтий відтінки. До цього напрямку відносяться проективні рисункові психологічні тести. Наприклад, якщо у дитини конфлікт з кимось із родичів, то він «забуде» намалювати цього члена сім’ї на своєму аркуші.

Глинотерапія. За визначенням психотерапевтів, глина – це найкращий матеріал для арт-терапії, який відкриває глибини несвідомої сфери психіки. Коли людина ліпить фігурки з глини, він опрацьовує свої проблеми. Ліплення підвищує впевненість у собі, розвиває творчі здібності, вчить людину йти на компроміс у суперечці, допомагає індивіду забути образи і налагодити стосунки з близькими.

Пісочна арт-терапія як метод релаксації. Робота в пісочниці проводиться з використанням невеликих фігурок тварин чи людей. Основна мета пісочної арт-терапії полягає в організації спілкування дітей з використанням іграшкових персонажів. В ході занять у пісочниці діти вчаться співпрацювати, спілкуватися, відкрито говорити про свої емоції, вирішувати конфліктні ситуації. Популярний напрям роботи з піском – створення з нього мандали. Це допомагає визначитися з життєвими цілями та орієнтирами.

Паперопластика, квілінг, орігамі, аплікація. Ці види творчості задіють нервові закінчення, що знаходяться в кінчиках пальців. Такі заняття мають позитивну дію на нервову систему, допомагають нормалізувати емоційний фон.

Казкотерапія. З допомогою цього методу психологи усувають негативні поведінкові реакції у дітей, формують у них ефективну систему цінностей. Дітям подобається ототожнювати себе з позитивними героями казок. Їм хочеться стати добрими чарівниками, благородними лицарями, мудрими царівнами, тому вони легко переймають модель поведінки позитивного героя, описану в літературному творі.

Лялькотерапія. Термін «лялькотерапія» в арт-терапію ввели Шишова і Медведєва при організації занять з дітьми дошкільного та молодшого шкільного віку. Маніпуляції з ляльками розвивають самосвідомість, сприяють збереженню психологічного здоров’я дітей, дозволяють їм швидше засвоїти принципи і норми соціальної взаємодії. Якщо дана методика застосовується в роботі з дорослими, то психолог пропонує їм самостійно виготовити ляльку з тканини, ниток, паперу або будь-якого іншого підручного матеріалу. В цьому випадку людина, виготовляючи ляльку, передає в підробці свої особистісні особливості, які потім аналізуються психологом.

Музикотерапія. Методика використовується з метою оптимізації емоційного фону. Психотерапевт рекомендує клієнту до прослуховування певні музичні композиції, а потім відбувається обговорення. Терапевт ставить клієнтові питання: «Які емоції викликала музика?», «Які образи виникали під час звучання музичного твору?», «Які зміни були відзначені у тілі: з’явилося відчуття тепла, розслабленості? Або навпаки м’язи перебували в напруженому стані?» Відповіді клієнта дозволяють спеціалісту зрозуміти причини проблем і визначити способи їх усунення. Варіантом музикотерапії є самостійна гра людини на тому чи іншому музичному інструменті. Фахівці в області арт-терапії використовують цікаве завдання: залучають клієнтів до малювання, музики. Це проста вправа допомагає дорослим і дітям виразити почуття і переживання на папері, а потім проаналізувати їх з допомогою психолога.

Танцювальна психокорекція. Це вид імпресивної арт-терапії. Танець дозволяє людині краще усвідомити межі власного тіла, а також навчитися відчувати соціальні кордони у спілкуванні. Танцювальні вправи в арт-терапії дозволяють людині підвищити самооцінку, навчитися ефективним жестам, поліпшити розуміння невербалики в процесі спілкування, позбавитися від внутрішньоособистісних комплексів.

Фототерапія. Ця методика допомагає вирішувати психологічні проблеми клієнтів. Для роботи можна використовувати готові фотокартки або ж запропонувати клієнту зробити знімки самостійно. На заняттях з психотерапевтом люди складають оповідання з фото, роблять колажі. Ці форми роботи сприяють особистісному зростанню індивіда.

Бібліотерапія та кінотерапія. Ці техніки арт-терапії використовуються при роботі з дорослими. У цих напрямках психолог пропонує клієнтові ознайомитися з повчальною книгою або фільмом, а потім організовує обговорення твору або кінокартини.

Метафоричні карти. Ця техніка заснована на асоціаціях. Вона допомагає індивіду зробити правильний вибір, знайти нестандартне рішення, всебічно проаналізувавши скрутну ситуацію.

Психодрама. Поняття психодрами в арт-терапії пов’язане з виконанням тієї чи іншої соціальної ролі. Технологія являє собою програвання проблемних ситуацій. Методика ефективна при корекції проблем соціалізації, усунення закомплексованості, а також при роботі з психічними відхиленнями. Однак деякі практикуючі психологи вважають, що психодрама не відноситься до різновидів арт-терапії.

  

Арт-терапія дає позитивні результати в лікуванні як психологічних, так і фізичних недуг. Творчість допомагає організму впоратися з важкими хворобами і швидше відновитися після отриманих травм. Це пояснюється тим фактом, що фізичний стан організму багато в чому визначається психологічним здоров’ям, позитивним настроєм. Про це йдеться і в психосоматиці.

 

·         прискорює лікування різних фізичних і психічних захворювань,

·         підвищує інтеграцію особистості в суспільне життя,

·         заспокоює нервову систему,

·         гармонізує внутрішній світ,

·         вчить контролювати свої емоції,

·         допомагає усвідомити психологічні проблеми,

·         знімає напруження, дратівливість, агресію,

·         підвищує настрій, заряджає енергією,

·         допомагає справитися з сонливістю, млявістю, зневірою,

·         покращує роботу головного мозку,

·         розвиває творче мислення, фантазію.